سبک زندگی حضرت زینب (س)
1. ایمان و تقوا: حضرت زینب (س) در دامن پاکترین و با ایمانترین انسانها رشد کرد و معارف الهی را آموخت و با تقویت ایمان خویش آنها را در خود شکوفا ساخت. ایشان همیشه تقوا و پرهیزکاری پیشه میکردند حیا و عفت را سرلوحه زندگانی خویش کرده بودند.
2. ثبات قدم و جانفشانی در راه هدف: حضرت زینب(س) در راه اهداف عالی خویش همیشه ثابت قدم بود و در این راه از جان و مال خویش دریغ نکرد. بدترین مصیبتها را تجربه کرد از زندگی آرام و آسوده دست کشید، سختیهای سفر و جنگ را به جان خرید، عزیزترین کسان خود را در مقابل دیدگانش قطعه قطعه کردند، باز از آرمانهای اصیل خویش دست برنداشت و در این راه همیشه ثابت قدم باقی ماند.
3. وفاداری به ولایت الهی: حضرت زینب(س) از بهترین موقعیت در مدینه برخوردار بود، اما حتی شوهر خویش را ترک کرد تا با امام خود یعنی امام حسین(ع) همراه باشد. ایشان نه تنها از این جهت که خواهر امام حسین(ع) بود محبت واقعی به ایشان داشت، بلکه از این جهت که ایشان امام زمانش بود به ایشان عشق میورزید و مطیع کامل ایشان بود. حضرت زینب (س) همیشه به امام خویش وفادار بود.
4. امانت داری: کسی که در او شرط انصاف و عدل تحقق پیدا کند، مردم اشیاء گرانقدر خود را نزد او به امانت میگذارند. حضرت زینب (س) به خاطر دارا بودن این شرطها حافظ بسیاری از امانتها بود که بزرگترین امانت نزد ایشان حفظ وجود امام عصرشان یعنی امام سجاد(ع) بود و ایشان در حفظ این امانت تا سر حد جان کوشیدند و هیچ گاه او را تنها نگذاشتند. از دیگر امانتها نزد ایشان حفاظت از عزت اسلام و خاندان آل محمد(ص) است؛ طوری که در رویارویی با عبیدالله به او سلام ندادند و او گفت که این زن متکبر کیست؟ زنان گفتند: زینب کبری(س) دختر علی(ع) است همان که تو در جایش نشستهای.
اما امانت بعدی حفظ و حراست از دین در تمامی مراحل به خصوص در سختیهاست.
5. صبر و شکیبایی: در این وادی نیز زینب سرآمد وسرافراز بود و از این جهت نیز بهترین الگو برای بانوان و مادران شهید و خواهران شهید و… هست.
6. دانش و هوشمندی: با بررسی عملکرد حضرت زینب و خطبههایش به مقام عالمانه و معرفت و آگاهی ایشان میتوان پیبرد. وقتی امام سجاد(ع) فرمود: ای عمه! به حق دانشمندی هستی که پیش کسی درس نیاموخته، این جمله خبر از هوش و دانش حضرت میدهد.
7. عبادت و تهجد: حضرت زینب(س) کسی بود که هیچ یک از زنان همعصرش به پای عبادت او نمیرسد، ما بارها در مورد نماز شب او شنیدهایم، آن هنگام که مصائب به او روی آورد و داغ عزیزان توان ایستادن را از او گرفت، در آنجا نیز نماز شبش را ترک نکرد و نشسته آن را بجا آورد، نماز شبی که واجب نبود، اما زینب کبری(س) آن را بر خود واجب کرد پس بانوان به تأسی از زینب(س) در انجام محوریترین اصل در زندگی یعنی عبادت را در نهایت اخلاص و بندگی بجا آورند و تنها به واجبات اکتفا نکنند، بلکه مستحبات و نمازهای شب را تا حد توان بجا آورند. در این فضا است که میتوان شیران بیشه جهاد و تقوا را تربیت کرد و ایثارگریها آفرید.
8. هدایتگری: زنان در جهت دهی جامعه نقش بسزایی دارند. خداوند این ودیعه را در درون زنان به ودیعه سپرده است با بررسی حرکتهای زینب(س) در تصمیم گیریها، خطبهها، حرفها، سکوتها و … به نقش هدایتگریشان پی میبریم.
9. شجاعت و تدبیر: زینب کبری(س) آن بانوی قهرمان با شجاعت و تدبیر رهبری نهضت را به عهده گرفت. شجاعانه خطبه خواند و دستگاه استبداد را رسوا کرد و با تدبیر اهل بیت(ع) و دختران و زنان را اداره کرد تا به مقصد برسند؛ در این راه به همه انسانها درسها آموخت.
10. دفاع از ارزشهای اسلامی: حضرت زینب(س) از دین و ارزشهای الهی دفاع کرد و در این راه از جان و مال و فرزندان و عزیزترین کسان خود گذشت و بر غم فقدان آنان دلش را گداخت و به خاطر زنده ماندن دین و امر به معروف و نهی از منکر که برادرش برای آن قیام کرد و به آن عمل کرد.
آخرین نظرات